Het plaatsen van het implantaat gebeurt onder lokale verdoving. Van de ingreep zelf voelt u dan ook niets. De hele behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Daarna geven we het implantaat en het kaakbot 6 tot 8 weken de gelegenheid om met elkaar te vergroeien. Na deze rustperiode wordt begonnen met het maken van uw kroon. Daarvoor bezoekt u een aantal keren de praktijk. Wij maken daarvoor een afdruk van uw boven- en onderkaak. Hiermee wordt precies de locatie van de implantaten en de vorm van uw kaken bepaald. Na het nemen van deze afdruk gaat de tandtechnieker aan het werk om uw kroon te vervaardigen. Tijdens de laatste afspraak wordt de kroon dan bij u in de mond geplaatst.
Nu een implantaat met kroon, vanaf €1.188,-U heeft de keuze uit drie soorten kronen:
Meest geschikt voor kiezen (zijdelingse delen) en minder geschikt voor (voor)tanden. Dit omdat vol zirkonium kronen erg opaak zijn (en niet zo levendig als uw eigen tanden en kiezen).
Mocht u een voortand willen vervangen, dan zijn optie B en C betere opties.
Geschikt voor zowel (voor)tanden als kiezen,
Zeer esthetisch en natuurgetrouw.
Geschikt voor zowel (voor)tanden als kiezen,
Zeer esthetisch en natuurgetrouw,
De tandtechnieker komt naar de tandartsenpraktijk en “bakt” uw kroon af terwijl u wacht, helemaal aangepast op het uiterlijk van de naastgelegen tanden en kiezen
Uw eigen tanden en kiezen hebben wortels, die in uw kaakbot vastzitten. Implantaten zijn kunstwortels en worden in de kaak geplaatst ter vervanging van natuurlijke wortels. De implantaten zelf zijn hierdoor dus niet zichtbaar en functioneren op dezelfde manier als eigen, natuurlijke wortels. Implantaten voel je niet. Je voelt niet het verschil tussen een natuurlijke wortel met kroon of een implantaat met kroon. Heel natuurlijk dus!
Met implantaten behoudt je gebit de kracht en sterkte die het altijd gehad heeft. Als u tanden of kiezen mist, of als uw wortel beschadigd is, zal uw kaakbot op die plaatsen gaan slinken. Het kaakbot heeft namelijk kauwkrachten nodig om in stand te blijven. Geen kauwkrachten, heeft als gevolg dat het kaakbot op die plek in de loop van de jaren minder wordt. Dit wordt botrecessie genoemd. Minder hoog kaakbot heeft weer tot gevolg dat de vorm van uw kaaklijn en dus uiterlijk kan veranderen! Uw gezicht gaat er ouder uitzien. Een implantaat neemt de natuurlijke functie van de wortel over en wordt een eigen onderdeel van de kaak. Dit gaat het slinken van het kaakbot tegen en uw kaaklijn blijft behouden!
Om weer tot een natuurlijke situatie te komen, wordt op het implantaat een kroon, brug of kunstgebit (bij meerdere implantaten) geplaatst die de ontbrekende tand of kies vervangt.
U heeft tanden die van jongs af aan niet goed of helemaal niet ontwikkeld zijn. Een of meer tanden moesten vroegtijdig vervangen worden, door een ongeluk, geen optimale gebitsverzorging, verkeerd voedingspatroon (veel zuren en suikers). Wat de oorzaak ook is, vaak gaat het samen met vervelende beperkingen. Het is vervelend als uw gebit niet goed functioneert, als bijvoorbeeld kauwen of bijten niet probleem- en/of pijnloos gaat. Hier heeft u de hele dag door ongemak van. Dag in, dag uit.
Het grote voordeel van implantaten, is dat ze het probleem oplossen zonder dat nabij gelegen tanden en kiezen beslepen (beschadigd) hoeven worden. Een gangbare en duurzame oplossing is het plaatsen van implantaten, waarop één of meer kronen, bruggen of een kunstgebit vastgezet worden.
Wanneer mensen ouder worden is er vaak een afname in de kwantiteit en kwaliteit van het bot. Door hormonale veranderingen is er bij zowel mannen als vrouwen een afname in botmineralen wat kan leiden tot osteoporose.
Echter, uit literatuur en onderzoek kan geconcludeerd worden dat leeftijd op zich geen invloed heeft op het toepassen van implantaten. Zelfs op hoge leeftijd zijn ze nog goed toepasbaar. Voor de minimum leeftijd is het bepalend dat de botgroei voltooid moet zijn. Gemiddeld mag je hier rond het 18e levensjaar vanuit gaan. Meisjes zijn doorgaans iets eerder uitgegroeid dan jongens.
Gezondheid is een belangrijke factor! Dankzij de vernieuwingen en ontwikkelingen op het gebied van implantologie worden bestaande criteria om in aanmerking te komen voor implantaten, steeds verder verruimd. Zo komen steeds meer mensen in aanmerking voor implantaten. Deze ontwikkeling neemt echter niet weg, dat het succes van de behandeling nadelig beïnvloed kan worden door gezondheidsfactoren.
Roken veroorzaakt vernauwing van bloedvaten in het tandvlees wat de genezing vertraagt. De kans dat een implantaat niet of niet goed vastgroeit in het kaabot is door roken bijna 3x groter dan bij niet-rokers! Roken vergroot de kans op tandvleesontsteking en botafbraak rondom tanden en kiezen 2 tot 4x! Dit geldt ook voor bot rondom implantaten. Het advies luidt: stop met roken (hulp en tips via Trimbos Instituut).
Diabetes type 2 die slecht gecontroleerd is, wordt vaak beschouwd als een risico voor een implantaatbehandeling. Reden hiervoor is de slechte genezing en een verhoogde kans op infectie bij deze patiëntengroep. Hoopgevend is de uitkomst van een kleinschalig onderzoek (University of Texas Health Science Center, San Antonio, USA) dat deze veronderstelling niet helemaal terecht is. Wel bleek uit dit onderzoek dat de wondgenezing bij patiënten met een slecht gecontroleerde Diabetes, langer duurde, waardoor de prothese later op de implantaten werd geplaatst.
Radiotherapie (bestralingsbehandeling) in het hoofd-hals gebied heeft als gevolg dat er verminderde doorbloeding ontstaat, wat als gevolg kan hebben dat bot afsterft. Radiotherapie heeft een negatief effect op het vormen van nieuwe bloedvaten en actieve botvormende cellen, wat de kwaliteit van bot niet ten goede komt. Het risico op implantaatverlies wordt hierdoor vergroot. Overleg met uw behandelaar de mogelijkheden in uw specifieke situatie en laat u goed informeren over eventuele risico’s.
En verder adviseren wij u dringend om uw behandelaar volledig te informeren over uw medische voorgeschiedenis, uw actuele medische situatie en uw medicijngebruik. Alleen dan kan uw behandelaar met u bepalen of u in een risicogroep valt of niet en of eventuele risico’s acceptabel zijn.
Een implantaat kan tientallen jaren meegaan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit van het implantaat, de positie en de stand van het implantaat, de materialen die gebruikt worden op het implantaat en de type kroon, brug of prothese.
Niet in de laatste plaats is een belangrijke en bepalende succesfactor hoe uw mondgezondheid is. Net zoals uw natuurlijke gebit goed onderhoud nodig heeft, geldt dit ook voor implantaten. Misschien vragen implantaten nog wel meer van u als het om een goede mondverzorging gaat.
Ga daarom trouw naar de periodieke controles bij de tandarts. De behandelaar beoordeelt niet alleen de algehele mondgezondheid, maar ook het tandvlees rondom de implantaten, botcontouren en de supraconstructie. Ongezond tandvlees veroorzaakt botverlies en dat kan weer het verlies van het implantaat tot gevolg hebben. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken om botcontouren en supraconstructie goed te kunnen beoordelen. Als blijkt dat de schroeven van een supraconstructie loszitten, kunnen ze tijdig worden aangedraaid. Hiermee kan breuk voorkomen worden!
Helaas kan niet alles voorkomen worden. Het gebruik van niet originele onderdelen, sterk gehoekte kronen, lange bruggen op slechts een paar implantaten, overbelasting etc. zijn vaak de oorzaak van het loskomen van de fixatie schroeven, die dan kunnen breken.
Uw lichamelijke gezondheid, mondgezondheid en gewoontes als tandenknarsen en klemmen spelen een belangrijke rol in de levensduur. Uw natuurlijke tanden en kiezen hebben onderhoud nodig hebben om problemen te voorkomen, zo geldt dit ook voor implantaten en hun voorzieningen.
Ga 2 x per jaar voor controle bij uw tandarts. Houd uw mondgezondheid op peil. Mocht er iets in uw mondgezondheid veranderen, dan bent u er in ieder geval op tijd bij!
Wij adviseren altijd om contact op te nemen met de verzekering. De zorgverzekering kan u namelijk precies vertellen wat u wel en niet vergoed krijgt. En hoe hoog uw eigen risico is. Zo komt u nooit voor verassingen te staan. Het is makkelijk om alvorens een afspraak te maken even uw verzekering te bellen zodat u weet waar dat u aan toe bent.
Over het algemeen gelden voor vergoeding van een kroon op implantaten eigen regels.
Doorgaans vindt er geen vergoeding plaats vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering dan zou hieruit een vergoeding kunnen plaatsvinden.
De condities voor de verstrekte vergoeding zijn afhankelijk van zorgverzekeraar en soort aanvullende verzekering. Laat u hierover goed informeren door uw zorgverzekeraar!
Uitzondering op de regel
Vergoeding vanuit de basisverzekering geldt alléén voor jongeren (tot 18 jaar) die blijvende snij- en hoektanden missen. Het verlies of geheel ontbreken van de tand moet voor 18e jaar zijn ontstaan. Tot hun 23e jaar kunnen zij een implantaat krijgen die vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
Wat wordt vergoed?
• de implantaten die nodig zijn voor de behandeling
• de kronen op de implantaten
• vergoeding geldt tot 23e jaar
Belangrijk!
U heeft vooraf toestemming nodig van uw zorgverzekeraar voor de behandeling. Uw behandelaar zal dit bij uw verzekering aanvragen.
Wij hanteren geen lange wachtlijsten, dus in principe kan er op korte termijn een afspraak gemaakt worden.
Ons team bestaat uit een tandheelkundig en tandtechnisch team. Wij kunnen u dus het complete pakket aanbieden. Zowel normale tandheelkunde als esthetische werkzaamheden. Het alleen laten maken van tandtechnische werkzaamheden is dus ook geen enkel probleem.
Een intakegesprek (of consult) is altijd gratis.